انواع قهوه : دانهها
اگر از علاقه مندان به نوشیدن قهوه هستید، احتمالاً از خود پرسیده اید که چند نوع دانه قهوه وجود دارد و چه چیزی آنها را منحصر به فرد می کند. با ما همراه باشید.
چهار نوع مختلف دانه قهوه وجود دارد: عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا. رایج ترین (و محبوب ترین) عربیکا و روبوستا هستند، اما ممکن است خوش شانس باشید و با دو مورد دیگر برخورد کنید. به خواندن ادامه دهید تا همه چیز را در مورد این لوبیاهای خوشمزه و همچنین نکات خرید مفید بدانید.
دانه قهوه دقیقا چیست؟ دانه قهوه دانه ای است که درون میوه قرمز یا بنفش رنگی (به نام گیلاس) یافت می شود. گیلاس قهوه از این جهت غیرمعمول است که قسمت بیرونی میوه ای آن را نمی خوریم. در عوض، قسمت داخلی آن را بیرون می آوریم و رست (تفت) می کنیم.
عربیکا (Arabica)
دانههای عربیکا محبوبترین نوع دانههای قهوه هستند که حدود 60 درصد از قهوه جهان را تشکیل میدهند. دانه قهوه عربیکا را به وفور میتوان در نقاط مختلف جهان مانند آمریکای شمالی، برزیل و ویتنام یافت. نقطه ضعف دانه های عربیکا این است که رشد آنها سخت تر است و برای رشد مناسب نیازمند توجه بیشتری است تا شیرینیاش حفظ شود. این گیاهان بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های گیاهی هستند به همین دلیل، دانه های عربیکا گران تر هستند. افرادی که مایل به دم کردن قهوه خود هستند، معمولا عربیکا را انتخاب میکنند که طعمی شیرین و ملایم دارد. این نوع از گیاه قهوه و بنابراین با قیمت بالاتری هم به فروش میرسد. عربیکا ضمنا نسبت به دیگر دانهها مقادیری متوسط از کافئین دارد.
روبوستا (Robusta)
دومین نوع محبوب قهوه روبوستا است. منشا این قهوه در جنوب صحرای آفریقا است و در حال حاضر عمدتاً در آفریقا و اندونزی کشت می شود. همچنین در ویتنام محبوبیت خاصی دارد
دانه های روبوستا بزرگتر و گردتر از سایر انواع قهوه هستند. این گیاهان معمولاً بسیار بزرگتر از گیاهان عربیکا هستند ودانه های روبوستا معمولاً سخت تر هستند زیرا می توانند در ارتفاعات پایین تر رشد کنند و در برابر بیماری ها مقاومت کنند. دانههای قهوه روبوستا ارزانقیمتتر از عربیکا هستند، زیرا با سهولت بیشتری پرورش مییابند. اما با این وجود روبوستا مقادیری بالایی از کافئین را در بر میگیرد و میتواند صبح شما را زیر و رو کند.. این دانه طعمی قوی و تلخ دارد و معمولا از آن در قهوههای فوری یا نوشیدنیهای اسپرسو استفاده میشود.
لیبریکا (Liberica)
دانه لیبریکا که نادرتر از هر دانه دیگری است، به قوی بودن شهرت دارد. این نوع از قهوه که به صورت بومی در مناطق مرکزی و غربی آفریقا کشت میشود، طعمی برجسته و دودی را زیر زبان شما میآورد. از آنجایی که این دانه قهوه برای رشد به آبوهوای گرم و شرجی نیاز دارد، در ابعاد آنقدرها کلان تولید نمیشود. اگر روزی روزگاری راهتان به اندونزی یا فیلیپین افتاد، حتما خودتان را به یک لیوان قهوه لیبریکای دودی و آجیلی مهمان کنید.
اکسلسا (Excelsa)
دانههای قهوه اکسلسا در واقع متغیری از همان دانه لیبریکا هستند و عمدتا در آسیای جنوب شرقی پرورش مییابند. این گیاه در ارتفاعات به بهترین شکل پرورش پیدا میکند و قامت خود آن به 6 الی 9 متر میرسد. اکسلسا طعمی ترش و میوهای را به لیوان قهوه شما میآورد و معمولا با دانههای دیگر ترکیب میشود تا طعمی غنیتر به دست آید.